Imkersvereniging Helmond en omstreken telt op dit moment (2016) 145 leden: 1 op de 3 zijn vrouwen.

Er zijn  verschillende soorten leden:

• volledig lid (lid van de vereniging en van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging)
  • cursist (lid van onze vereniging en voor een jaar gratis lid van de NBV)
  • donateur (alleen lid van onze vereniging en geen lid van de NBV)
  • gastlid (lid bij een andere vereniging en NBV + ook lid van onze vereniging)
  • gezinslid (de levenspartner is ook lid van de vereniging en wel / niet lid van de NBV)

Er is een drieledig bestuur: een voorzitter, een secretaris en een penningmeester.

Per jaar worden er ongeveer 7 ledenvergaderingen gehouden, die gemiddeld door ruim 40 leden worden bezocht. Een ledenvergadering is opgebouwd uit 4 onderdelen:

1. het reilen en zeilen van de vereniging wordt besproken
  2. een rondje informatie uitwisseling bestrijding varroa
  3. een praktisch imkeronderwerp: inleiding + groepsgesprekken + evaluatie of een lezing
  4. gezellig imkergekeuvel onder het genot van ....

Binnen de vereniging opereren 17 werkgroepen:

• Bijenhal / -tuin / plein
  • Natuurmarkt Helmond
  • Public Relations
  • Voorlichting
  • Opleiding
  • Strabrechtse Heide
  • Bijengezondheid
  • Bijenweide
  • Studieclub
  • Bijenmertje
  • Honingcommissie
  • Startraat maken
  • Imkercafé
  • Verenigingactiviteiten leden/partners
  • Website
  • Kleine zwarte bij
  • Aandacht en zorg

De werkgroepen opereren zelfstandig, worden aangestuurd door een voortrekker en brengen op iedere ledenvergadering verslag uit van hun, al dan niet uitgevoerde, werkzaamheden vanaf de voorgaande ledenvergadering.